TENGELYSÚLYMÉRŐ ÁLLOMÁS

2007. február 1-je óta telepített tengelysúlymérő állomás működik Budapest irányában, az M5-ös autópálya bal pályájának 71+500 kilométerszelvényében, Lajosmizse határában. A mérőállomás elsődleges célja a közutak védelme, emellett pedig elősegíti a balesetmentes közlekedést is.

 

Az állomás használata

1. A nehézgépjármű vezetője az autópályán való haladása során kisorolást jelző táblát lát, amely kivezeti egy párhuzamos szervizútra

2. A nehézgépjármű áthalad a sebességet (50 km/h) és követési távolságot (30 méter) ellenőrző detektorokon, majd a párhuzamos szervizúton a nagysebességű tengelyterhelés-mérőn.

3. A nehézgépjármű kisorolási jelzést kap a változtatható jelzésképű táblán, amely a tengelysúlymérő állomásra irányítja a következő esetekben:

• a gépjármű tengelyterhelése – bármelyik – túllépi a megengedettet
• a gépjármű össztömege túllépi a megengedettet
• a gépjármű sebessége túllépi a megengedettet
• a gépjármű követési távolsága kisebb a megengedettnél

A kisorolási jelzés esetén a gépjárművezetőnek sávot kell váltania és le kell lassítania 10 km/h sebességre.

4. Amennyiben a nehézgépjármű nem kap kisorolási jelzést, a párhuzamos szervizúton haladva kell visszatérnie a főpályára.

5. A kisorolt nehézgépjármű megérkezik a mérlegelő rész elé. Itt egy 5 km/h-s sebességkorlátozó táblát lát. Ez utóbbi zöld jelzésénél haladhat tovább a mérlegekre egyenletes, 3-5 km/h sebességgel. A jármű sebességmérőjével nem mérhető kis sebesség betartásához segítségként egy sebességkijelzőt telepítettünk az áthaladó járművekkel szemben.

6. a. A vezető az össztömegmérleg után egy újabb jelzőt lát, amely ekkor pirosat mutat. Ha a mérlegelés sikeres (amennyiben a gépjármű nem túlsúlyos), akkor a kihaladási jelző jobbra, zöld nyíllal ad jelzést. A kezelő nyitja a kijárati sorompót, ezt követően a gépjármű elhagyhatja a mérlegelő állomást.

6. b. Ha a mérlegelés nem sikeres (amennyiben a gépjármű túlsúlyos), akkor:
A kihaladási jelző balra mutató nyíllal zöld jelzésre vált, és a gépjárműt a parkolóba irányítja.

A gépjárművön belüli átrakodás vagy másik gépjárműre való átpakolás után a gépjármű ismét be kell, hogy álljon a mérlegelésre várók sorába.

 

Kapcsolódó szolgáltatások

e-MATRICA

e-ÚTDÍJ

ÚTINFORM

EKÁER

MAGYAR KÖZÚT

e-MATRICA

e-ÚTDÍJ

ÚTINFORM

EKÁER

MAGYAR KÖZÚT

Accessibility