9 TIPP AZ AUTÓPÁLYA MEGFELELŐ HASZNÁLATÁHOZ

 

1. Az autópályára felhajtáskor mindig használja ki a gyorsítósáv teljes hosszát, ott gyorsuljon fel a forgalom többi résztvevőjének tempójára.

 

2. Mindig használja a tompított világítást! A ködfényszórót, ködzárófényt csak indokolt esetben kapcsolja be – ilyen a sűrű eső is.

 

3. Mindig használja az indexet, ha kell, és ne csak az előzés pillanatában! Nem árt, ha a hátulról érkező már előre tudja, mire számíthat.

 

4. Figyeljen a jobbra tartási kötelezettségre! Ha nem előz, akkor a jobb szélső sávban köteles haladni!


 

5. Ne fékezzen, ha előzés közben valaki a belső sávban nagy sebességgel utoléri önt. Inkább még intenzívebb gyorsítással próbálja meg minél előbb befejezni az előzést, és visszahúzódni a jobb oldali sávba.

 

6. Figyelje a terelésre vonatkozó tájékoztatást, és tartsa be a terelésben, mozgó terelésben megkövetelt sebességhatárokat a balesetek megelőzése érdekében.

 

7. Figyelje az évszaknak megfelelő időjárás-előrejelzéseket!

 

8. Ügyeljen arra, hogy mindig legyen elegendő üzemanyag az autóban!

 

9. Soha ne előzze meg az Ön előtt haladó takarító vagy sószóró munkagépeket!

 

Kapcsolódó szolgáltatások

e-MATRICA

e-ÚTDÍJ

ÚTINFORM

EKÁER

MAGYAR KÖZÚT

e-MATRICA

e-ÚTDÍJ

ÚTINFORM

EKÁER

MAGYAR KÖZÚT

Az M5-ös autópálya felkészült a téli üzemmódra

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2021. november 10-től. Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket.

M5 Autópálya pihenőhelyeinek korlátozott használata az átutazók számára

Az M5 Autópályán a koronavírus miatti veszélyhelyzetben az átutazók számára elérhető az M5 Autópálya mindkét oldalán a 67-es kilométerszelvényben lévő lajosmizsei pihenőhely, a 121-es kilométerszelvénynél található petőfiszállási pihenőhely és a 151-es kilométerszelvényben található pihenőhely Szatymaz térségében.

Gyengénlátóknak