Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2021. november 10-től. Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket.

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik a téli üzemeltetés kapcsán előírt feladatokat. Az autópálya, valamint a karbantartó flotta is készen áll a téli évszakra. A dolgozók oktatása az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően megtörtént. 2021. november 10–e és 2022. március 15-e között a folyamatos ügyeleti szolgálat biztosított. Az ügyeleti szolgálat időtartama az időjárás függvényében módosítható.

A téli üzemeltetési időszakban a 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével három üzemmérnökség látja el. A síkosság-mentesítést valamint a hó eltakarítását 11 saját, kettős rendeltetésű gépjármű végzi majd az autópályán. Továbbá 6 többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas kettős rendeltetésű Unimog, 3 rakodó és szükség szerint további 8 bérelt, kettős rendeltetésű gépjármű segíti az autópálya téli üzemeltetésének ellátását.

Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítésére a mérnökségek felkészültek, sótárolóinkban 5057 tonna nátrium-klorid és 18 tonna kálcium-klorid áll rendelkezésre. Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser- és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában biztosítja a balesetmentes közlekedést.

A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az Üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként monitorozzák az autópálya állapotát.

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, amely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 percenként frissülő, műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatait az Üzemeltető társaság az egyes üzemmérnökségekhez tartozó autópálya-szakaszokra vonatkozóan követi. A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget.

A balesetmentes közlekedés mindemellett a közlekedők felelősségteljes magatartásától és a gépjárműveik felkészültségétől is függ. A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében kérjük, mielőbb vizsgáltassák át és téliesítsék gépjárműveiket!

Indulás előtt kérjük, tájékozódjanak az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található útinformációk alapján, utazás közben pedig ügyeljenek a megfelelő követési távolság és a közlekedési szabályok betartására!

Balesetmentes és biztonságos közlekedést kívánunk!

További információ:
www.aka.hu

 

Sajtókapcsolat:

PResston PR
Terdik Adrienne | Ügyvezető igazgató
T + 36 1 325 94 88 | F +36 1 325 94 89 I M +36 30 257 60 08
adrienne.terdik@presstonpr.hu | www.presstonpr.hu

Accessibility