Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2020. november 10-től. Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket.

 Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik a téli üzemeltetés kapcsán előírt feladatokat. Az autópálya, a kapcsolódó létesítmények valamint a karbantartó flotta felkészítése is megtörtént. Az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően a dolgozókat oktatásban részesítették.  Az ügyeleti szolgálatot megszervezték, amely 2020. november 10-én elindul és várhatóan 2021. március 15-ig tart. Az időjárás függvényében lehetőség van előbb megkezdeni, illetve tovább fenntartani a szolgálatot. A síkosság-mentesítő anyagok beszerzése megtörtént.

A 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését három üzemmérnökségről speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el a téli üzemeltetési időszakban. A síkosság-mentesítést valamint a hó eltakarítását kilenc saját, kettős rendeltetésű gépjármű végzi az autópályán. Továbbá hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas kettős rendeltetésű Unimog, három rakodó és szükség szerint további nyolc bérelt, kettős rendeltetésű gépjármű segíti az autópálya téli üzemeltetésének ellátását.

Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítéséhez a mérnökségek sótárolóiban 4.513 tonna nátrium-klorid és 20,12 tonna kálcium-klorid áll rendelkezésre. Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser- és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában biztosítja a balesetmentes közlekedést.

A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az Üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként ellenőrzik az autópálya állapotát.

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, mely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 percenként frissülő, műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatait az Üzemeltető társaság az egyes üzemmérnökségekhez tartozó autópálya-szakaszokra vonatkozóan követi. A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget.

A balesetmentes közlekedés mindezzel együtt az utazók felelősségteljes magatartásától és a gépjárműveik felkészültségétől is függ. A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében érdemes mielőbb átvizsgálni és téliesíteni a gépjárműveket!

Indulás előtt ellenőrizzék az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térkép útinformációit, utazás közben pedig ügyeljenek a követési távolság és a közlekedési szabályok betartására!

Balesetmentes és biztonságos közlekedést kívánunk!

AKA Zrt.

Accessibility